Nowoczesne kotły warzelne – wydajność, oszczędność, bezpieczeństwo

kocioł warzelnyW gastronomii, gdzie przygotowuje się produkty spożywcze na szeroką skalę, nie może zabraknąć takich urządzeń, jak choćby kocioł warzelny. Zazwyczaj więc w wyposażeniu mają je wszystkie duże zakłady gastronomiczne.

Zasady działania kotła warzelnego

Działanie i budowę tych urządzeń najlepiej poznać na zasadzie elektrycznych kotłów warzelnych, których używa się najczęściej.
Najważniejszym elementem kotła jest komora warzelna, w której przygotowywane są płynne potrawy. Podgrzewana jest ona za pomocą czynnika grzejnego, w tym przypadku pary wodnej. W skład komory wchodzi kocioł wewnętrzny i zewnętrzny, pomiędzy którymi znajduje się przestrzeń grzejna, wypełniona, podczas pracy urządzenia, parą wodną. Para zaś powstaje dzięki grzałkom elektrycznym, które podgrzewają wodę, wypełniającą przestrzeń grzejną. Użytkownik może programować pracę kotła warzelnego, ustalając temperaturę i czas pracy. Automatycznie sterowany jest także układ chroniący przed zbyt dużym wzrostem ciśnienia.

Kotły warzelne – korzyści

Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii w produkcji kotłów warzelnych, uwidoczniły się takie ich zalety jak:
– możliwość higienicznego przygotowania potraw,
– oszczędność czasu pracy,
– ułatwienie pracy,
– rozwiązania gwarantujące bezpieczeństwo pracy,
– wysoka wydajność,
– łatwość utrzymania w czystości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *