Wałek do ciasta to sprzęt niezbędny w każdej kuchni. Oczywiście, można sobie bez niego poradzić i wałkować ciasto choćby butelką, ale kupno wałka jest o wiele łatwiejszym rozwiązaniem. Jeszcze do niedawna na rynku królowały wałki drewniane, obecnie sytuacja się zmienia. Jaki wałek do ciasta zatem kupić?
Wałek drewniany
Jego ogromną zaletą jest niska cena. Przy okazji jest w pełni ekologiczny, a jego drewno posiada właściwości antybakteryjne. Jeśli drewniany wałek (https://sklep.technica.pl/walki-do-ciasta) do ciasta jest dobrze zakonserwowany, bez żadnego problemu da się go umyć po zakończonej pracy. Minusem wałków wykonanych z drewna jest to, że nie wolno ich myć w zmywarce i zawsze trzeba robić to ręcznie. Przed użyciem wałka tego rodzaju dobrze jest posypać jego powierzchnię mąką.
Wałki silikonowe
Ostatnimi czasy są to bardzo popularne wałki. Są lekkie, przez co nie obciążają rąk nawet przy dłuższym wałkowaniu. Ich ogromną zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. Ponadto, silikonowe wałki do ciasta nie pochłaniają zapachów i nie tracą koloru nawet po długim czasie użytkowania. Przy wałkowaniu ciasta nie ma konieczności podsypywania ich mąką, bowiem nie przyklejają się do wałkowanej powierzchni. Niemniej jednak, ich cena jest nieco wyższa, niż standardowych wałków drewnianych.